Har du drabbats av diskbråck med nervpåverkan

Benen (kotor) som bildar ryggraden i ryggen är dämpade av diskar. Dessa skivor är runda, som små kuddar, med ett segt, yttre lager (annulus) som omger kärnan. Belägen mellan var och en av ryggkotorna i ryggraden fungerar dessa skivor som stötdämpare för ryggradsbenen.

Ett diskbråck är ett fragment av diskkärnan som trycks ut ur ringen, in i ryggradskanalen genom en reva eller bristning i ringen. Diskar som får bråck är vanligtvis i ett tidigt stadium av degeneration. Spinalkanalen har begränsat utrymme, vilket är otillräckligt för spinalnerven och det förskjutna diskbråckfragmentet. På grund av denna förskjutning pressar skivan på ryggradsnerverna, vilket ofta orsakar smärta, som kan vara svår. Har du drabbats av diskbråck med nervpåverkan så kan en fascia behandling vara till hjälp.

Diskbråck kan förekomma i vilken del av ryggraden som helst. Diskbråck är vanligare i nedre delen av ryggen (ländryggen), men förekommer även i nacken (halsryggen). Området där smärtan upplevs beror på vilken del av ryggraden som är påverkad.

Orsaker till diskbråck

En enda överdriven belastning eller skada kan orsaka diskbråck. Emellertid försämras skivmaterial naturligt när man åldras och ligamenten som håller det på plats börjar försvagas. När denna degeneration fortskrider kan en relativt liten påfrestning eller vridningsrörelse orsaka att en skiva brister.

Vissa individer kan vara mer sårbara för diskproblem och kan som ett resultat drabbas av diskbråck på flera ställen längs ryggraden. Forskning har visat att ett anlag för diskbråck kan finnas i familjer med flera drabbade medlemmar.

Symtom

Symtomen varierar mycket, beroende på diskbråckets position och storleken på bråcket. Om diskbråcket inte trycker på en nerv kan patienten uppleva ryggvärk eller ingen smärta alls. Om det trycker på en nerv kan det finnas smärta, domningar eller svaghet i det område av kroppen som nerven färdas till. Vanligtvis föregås ett diskbråck av en episod av ländryggssmärta eller en lång historia av intermittenta episoder av ländryggssmärta.

Ischias/radikulopati orsakas ofta av ett diskbråck i nedre delen av ryggen. Tryck på en eller flera nerver som bidrar till ischiasnerven kan orsaka smärta, sveda, stickningar och domningar som strålar från skinkan in i benet och ibland in i foten. Vanligtvis är en sida (vänster eller höger) påverkad. Denna smärta beskrivs ofta som skarp och elektrisk stötliknande. Det kan vara allvarligare när du står, går eller sitter. Att räta ut benet på den drabbade sidan kan ofta göra smärtan värre. Tillsammans med smärta i benen kan man uppleva smärta i ländryggen; Men för akut ischias är smärtan i benet ofta värre än smärtan i ländryggen.

Cervikal radikulopati är symtomen på nervkompression i nacken, vilket kan inkludera dov eller skarp smärta i nacken eller mellan skulderbladen, smärta som strålar ner i armen till handen eller fingrarna eller domningar eller stickningar i axeln eller armen. Smärtan kan öka med vissa positioner eller rörelser i nacken.

Ta hjälp av en Fasciaklinik

Du som drabbats av ett diskbråck kan ta hjälp av en Fasciaklinik. Det för att få hjälp med att lindra smärtan samt att du även då får en mer balanserad kropp. Det gör att dina ryggkotor och diskar kan belastas mer jämnt fördelat vilket gör att risken minskas att du drabbas av fler diskbråck.